Sykloni Ului ei onneks sattunu meidan kohdalle, mut toi kylla tullessaan vesisateita ihan riittamiin. Kaverit sai nauttia viimeiset Australia paivansa vesisateessa.. Ei hyva juttu! Mut vesisadehan ei meita oo ennenkaan piatelly. Cairnsissa ois tekemista vaik kuin, jos vaan ois rahhaa.
 
Vika viikko ennen kavereitten kotiinpaluuta vietettiin extreme tunnelmissa. Ekaks oli luvassa syvanmeren sukellusta Great Barrier Reefilla! Pitka aikanen haave oli vihdoin ja viimein toteutumassa.. Maailman suurin koralliriutta, joka nakyy avaruuteen asti. Cairnsista jarjestetaan paivittain paattiretkia tonne riutalle, ja oikeestaan meidan tartti vaan valita niista kaikista matkan jarjestajista se paras.. Ja paras me kyl ehottomasti loydetiinkin! Ainut 100 % australialaisten pyorittamana yritys. Jos joku tosta riutasta jotain tietaa, ni paikalliset on ehottomati parhaita neuvomaan ja opastamaan. Se oli sellanen pieni yritys, ja siita johtuen opetus pienemmalla porukalla oli yksilollisempaa ja siita jai ehottomasti enemman kateen. Aamu alotettiin aikasin, kyyti lahti pihasta puol kasilta. Satamasta seilattiin pyoreesti sellanen tunti riutalle. Matkalla nautittiin aamupalasta aalloilla. Kateltiin ohikiitavia delfiineja ja upeita maisemia. Kuunneltiin opastusta, kuinka matkan aikana tulee toimia.. Hatatilanteessa laiva taytyy jattaa, poistumisreitteja laivasta on useita, laidan yli vaan ja mereen. Mut muistakaa pitaa aurinkolaseistanne kiinni! Jos huomaatte jonku jaavan laivasta, alkaa pitako sita omana tietonanne.. Onks paikalla ketaan britteja? Sitten puhutaankin aurinkorasvan kaytosta.. Kylla sai nauraa ihan kippurassa!! Riutalla oltiin hyvissa ajoin. Ekaks oli aikaa snorklailla omaan tahtiin. Markapuvut niskaan ja menoks. Se merenpinnan alla oleva naky oli niin uskomaton. Snorkkelilla ei viel kovin syvalle paase, mut jo ihan pinnan alla paas nakemaan uskomattoman kalojen ja korallien varikirjon! Sit oli vuorossa laitesukellus. Intro sukellus tehtiin ohjaajan valvovan silman alla, harjoiteltiin laitteiden kayttoa ja totuteltiin paineen tuntuun sun muuhun. Se oli mun ihan eka kerta, ja ei ois kyl voinu parempaa alotuspaikkaa talle harrastukselle toivoa. Kaytiin syvimmillaan 9 metrissa, syvyysmittarista pysty ite seuraamaan missa mennaan, kuin pitkaks aikaa happi riittaa.. Ihan sanoinkuvailemattoman siisti tunne menna siel meren pohjassa! Nahtiin ihan uskomattoman paljon yhden sukelluksen aikana, haita, merikilpareita, niin ja se Nemokin loytyi! Saman reissun aikana oli viela mahdollisuus tehda toinenki sukelluskerta. Ma en todellakaan voinu jattaa sita mahdollisuutta kayttamatta, vaikka se tietysti maksoi vaha lisaa. Mut hei ei valttamatta ihan heti tuu toista mahollisuutta  Tokalla kertaa kaytiin viela vahan syvemmalla, tais olla syvimmillaan reilu 12 metria mittarissa. Sukelluksen kesto oli joku kolme varttia. Siina kerkes jo ihan kunnolla nauttia merenalaisesta elamasta.. Ne korallit tuntu niin jannalta, niin ja miten siisti oli syottaa merilevaa kilpparille tai koskee sen kilpee. Mulla on muuten uus uraki jo paatettyna, musta tulee isona nimittain syvanmerensukeltaja  Oli nimittain niin hieno kokemus, ettei ihan heti tuu unohtumaan! Taas on vaha lisaa muisteltavaa sinne vanhainkodin kiikkustuoliin..
 
Meren pinnan alta olikin hyva lahtea vahan ylailmoihin. Seuraavaks oli nimittain luvassa benji-hyppy kuuluisassa AJ Hackett Smithfield towerissa Cairnsissa. Viela aamulla lahtiessa hyppypaikalle, ma en ihan ollu paattany et teenko hyppya vai en.. Taalla benji-hypyn tekeminen nimittain maksaa huomattavasti enemman, ku esim. Ugandassa, missa tein sen ekan kerran. Mietinnassa oli siis, et riittaako mulla rahat moiseen humputukseen  Mut hyppypaikalle ku mentiin, ni ei ollu enaa epailystakaan! Kylla ne rahat aina jostain loytyy.. Hyppy sinansa ois ollu viel ihan suht edullinen, mutku tanne asti lahtee hyppaamaan, ni en kai ma voinu jattaa ottamatta valokuvia ja dvd:ta omasta hypysta. Ja niin sita taas kiivettiin korkeuksiin, tarkoituksena tulla koyden varassa alas.. Sielta ylhaalta naky tosi kauas merelle asti, maisemat oli ihan mielettomat! Matkaa alas oli 50 metria, helpompi se on tulla koyden varassa alas, ku kiiveta rappusia. Varsinkin sadekelilla on turvallisempaa hypata benji, ku kivuta rappuset  Valjaat ylle ja koysi nilkkoihin kiinni. Ja niin sita taas seisottiin siina laiturin nokassa, varpaat tyhjan paalla. Viisi, nelja, kolme, kaks, yks...hyppy!!! Se on kyl hakellyttava tunne, se vapaapudotus nilkoista sidottuna! Suosittelen kylla kaikille kokeilemaan ja voittamaan ittensa.. Yhesta hypysta riittaa adrenaliinia pitkaks aikaa. Hyppytyyleja oli useita, sen perinteisen lisaksi. Voi hypata "katolta" alas, sillon ei tietenkaan oo nilkoista sidottuna, vaan sillo juostaan kohti katon reunaa valjaat paalla ja hyppy. Paras oli varmaan Sparta tyyli: selka menosuuntaan pain ja alasheittaja "potkas" hyppaajaa mahaan, karjuen "This is Sparta", niin ku 300 leffassa
Jokainen meista hyppas, ylitti ittensa, voitti pelkonsa.. Muistoks saatiin viela upeat t-paidat!! Kaikkee sita tekeekin vaatteitten eteen..oli paras kommentti 
 
Samalla reissulla kaytiin viel ihailemas, Crystal Cascades vesiputousta keskella sademetsaa. Pitihan se kayda virrassa pulahtamassa killpareiden joukossa.. Upea uinti paikka!! Valilla satoi niin paljon vetta, et oli pakko pysahtya sadetta pitamaan katokseen. Ja siella oli muitaki  Alyttoman isoja hamahamahakkeja. Ei niin ihastuttavia otuksia. Jalkeen pain sain kuulla, et ne on aika myrkyllisia otuksia, myrkky voi vaikka tappaa.. Saadaan kylla Suomessa olla tyytyvaisia niihin pikku pikku otokoihin, mita meilla on. Naihin verrattuna ne ei tunnu enaa missaan..
 
Viimeiset paivat Cairnsissa kului ihan liian nopeesti! Oltiin perjantaille sovittu auton buyback. Jos ei siihen mennessa oltu saatu autoa myytya ite, ni sit se sama firma mista auto aikoinaan Sydneysta ostettiin ostas sen takas, pilkkahintaan. Ja niinhan siina kavi, et niille se piti myyda. Kaytettiin Vilssoni viela pesulla, puunattiin ihan kunnolla! Haikeat hyvastit ja sinne se piti jattaa, muiden autojen joukkoon. Niin surkea oli se katse meidan peraan, tanneko te minut jatatte.. Hyvin se meita kylla palveli! Niin ja joutuihan sekin kokemaan kovia.. Roistojen murtautuminen jatti pysyvat jaljet. Mut onneks muistot on paaasiassa hyvia. Meidan tuuria, et heti seuraavana paivana tuli soitto autosta.. Pikkusen harmitti!   
 

Ja sitten vahan kuvasatoa tahan loppuun..

Varokaa tippuvia ihmisia...

Cairnsin laguunilta

Korallien kauneutta

Tuleva syvanmerensukeltaja

HAI

Merikilppari ruokailemassa

Nemo

Kaikkine vermeineen valmiina lahtoon..

Bungee jumping

Viisi, nelja, kolme, kaksi, yksi...hyppy!!

Nakymat ylhaalta alas..

Crystal Cascades

Uintihetki viileassa virrassa...

Hamahamahakki kiipes langalle...

 

Loikoilua palmun oksalla..